Mantelzorg

Sint Maarten: mantelzorger of politicus?
(Oktober 2014)

Martinus van Tours (geb. + 316 – ovl. 8-11-397) begreep heel goed hoe je goede sier bij het gepeupel kon maken door ze een half ei aan te bieden. Aangezien een half ei nog altijd beter is dan een lege dop, kon hij makkelijk de helft van zijn mantel afstaan aan de bedelaar bij de stadspoort van Amiens. De helft die hij zelf hield was toch eigendom van Rome, en waarschijnlijk kon hij bij de foerier van het Romeinse leger zo weer een nieuwe mantel ophalen. Want bezuinigen op defensie, dáár deden ze toen nog niet aan.
Ach, en een goede daad is nooit weg voor je imago. Wat heet, ruim zestien eeuwen na dato hebben we het er nog steeds over. Op de dag van zijn begrafenis prijzen kinderen hem in hun jeugdige onschuld nog elk jaar luidkeels de hemel in. Met lofzangen in sterk wisselende zangkwaliteit en met de meest wonderbaarlijke tekstuele wendingen. Public relations, wat u zegt!

Maar mantelzorg volgens het systeem Martinus is natuurlijk niet zo moeilijk. Als je met je weldoorvoede kont gezeten op een door de overheid gefinancierde legerknol op de behoeftigen neer kan kijken, dan is het niet zo’n heel grote aderlating om voor een bedelaar een couponnetje mantelstof af te snijden. Zeker niet als je daarmee de toenmalige versie van Hart van Nederland en de Telegraaf haalt.

Hoe anders wordt het fenomeen mantelzorg als de behoeftigen genoodzaakt worden elkáár te moeten helpen. Dan valt er namelijk niet zoveel te delen. Waar het de edelen te paard betreft, kun je dan letterlijk doodvallen. De enige zorg die je dan nog krijgt is palliatieve zorg. Zorg dus, die niet gericht is op verbetering van de situatie, maar slechts dient om het lijden te verlichten.
Of haal ik nu twee dingen doorelkaar? Palliatieve zorg, dat is toch iets dat met doodgaan te maken heeft? Heel iets anders dan de mantelzorg waar iedereen het vandaag de dag over heeft? Toch?
Nou, ik wil u niet gelijk ongerust maken, maar misschien gaat er ook bij u een lichtje branden als ik u er hierbij aan herinner dat het woord “pallium” uit het Latijn afkomstig is en letterlijk “mantel” betekent……….

 

 

Download hier de originele pagina als PDF (923KB)